L’Ajuntament de Manresa va establir el 2014 el Premi Pare Ignasi Puig per premiar la recerca històrica al voltant del llegat d’Ignasi de Loiola a la ciutat. El guardó es vinculava a la promoció de la Manresa Ignasiana i s’inseria en el conjunt d’activitats del programa ‘Manresa 2022 Transforma’. Deu anys després de la seva primera edició, l’Ajuntament de Manresa ha decidit que sigui el Museu de Manresa – Museu del Barroc de Catalunya, dins de la seva àrea d’Investigació i Recerca, qui a partir d’ara assumeixi la gestió del premi.
Així, sota el nom de ‘Beca de Recerca Museu del Barroc de Catalunya’ s’atorgarà una beca a un investigador o investigadora per a un projecte de recerca o de divulgació que tracti algun aspecte de la història de l’art i la cultura de l’edat moderna a Catalunya, des de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa l’any 1522 fins a les guerres napoleòniques, des d’una perspectiva humana, social, artística, literària, musical, filosòfica o patrimonial. Tenint en compte les edicions anteriors del Premi Pare Ignasi Puig, es tindrà una consideració especial per a les propostes que incideixin en els llocs de la ruta ignasiana o en el llegat ignasià a Manresa o a Catalunya del segle XVI al XVIII.
Amb la creació de la beca, es reforça el paper i la funció del Museu de Manresa i la vocació de recerca i promoció turística present a la base de l’anterior premi, dotant-lo d’una nova orientació entorn de l’art i la història de Catalunya a l’època moderna, que és un dels eixos d’actuació del Museu. També, es donarà pes a la vinculació del Museu al programa ‘Territori Barroc’ per a la difusió d’aquest patrimoni en un projecte compartit de Cultura i Turisme.
La nova beca estarà convocada per l’Ajuntament de Manresa i Manresana d’Actius Turístics, Museu i Fires. L’objecte específic de cada edició, així com els criteris de puntuació i valoració de les propostes, caldrà consultar-los a les bases de la convocatòria anual dels Premis Lacetània de les Arts i la Cultura, que convoca Òmnium Cultural Bages – Moianès.
Per tal de mostrar la continuïtat en el projecte, les propostes guanyadores s’uniran a la Col·lecció Pare Ignasi Puig i Simon, formada per tots els treballs premiats des del 2014, que també es troben publicats digitalment a la web del Museu del Barroc de Catalunya. (*) Peu de foto: el Calvari del Retaule del Roser de Sant Màrtir de Manresa, que està exposat al Museu del Barroc de Catalunya - Museu de Manresa