La Sala Gran del Casino de Manresa exhibirà a partir del divendres 15 de novembre l’exposició “Llindars”. Es tracta d’una mostra del bagenc Quim Moya Matas que convida a la reflexió tot demanant a les persones visitants que tinguin un paper actiu. Aquesta exposició és una producció de l’Ajuntament de Manresa i comissariada per Marta Ricart Masip. La inauguració tindrà lloc el 15 de novembre a les 19.30 h i es podrà veure fins al 6 de gener de l’any vinent.
En aquesta mostra, l’artista bagenc que té el seu punt de creació a la residència artística de Cal Gras d’Avinyó, ha partit del concepte de llindar per proposar una reflexió sobre com la nostra societat històricament ha relacionat la foscor amb la negativitat. A través de la seva obra, Moya convida cada visitant a explorar els límits de la pròpia percepció, a indagar en les conseqüències culturals d’aquesta associació tan arrelada i a reflexionar sobre la capacitat de transcendir uns límits perceptius heretats.
Presentant un conjunt de rostres de diferents mides, colors, formes i condicions, l’artista posa el visitant directament en relació amb un gran nombre d’individualitats, que juntes, formen un col·lectiu anònim i silenciós. La proximitat dels rostres diu moltes coses i parla al mateix visitant. Cada retrat té la seva mirada, el seu estat, el seu color, els seus trets. Cada retrat és matèria fet rostre o finalment cadascú es pregunta: “qui mira a qui?”.
Sobre l’artista
Quim Moya Matas és un artista visual que explora les possibilitats de les arts i especialment de la pintura i codirigeix el Centre de Producció Artística Cal Gras, d’Avinyó.
El seu treball el trobem en exposicions per tot el país, però també en actuacions de pintura en directe a escala internacional, tant en solitari, com amb músics, actors o ballarins. Ha creat projectes i compartit escenari amb artistes com Fermín Muguruza, Gossos, Christina Aguilera, Jennifer Lopez, Rita Ora, Ovidi4, Dan Brown o Lewis Hamilton.
Utilitza l’art com a eina de transformació en comunitats en risc d’exclusió, projectes socials i educatius. També en creació col·lectiva de projectes comunitaris, amb Acts of liberation o La caixa de vidre. Codirigeix la residència d’artistes Cal Gras d’Avinyó (Bages) i dirigeix el Festival Test.
El seu treball pictòric més íntim, treballa des de sensibilitat vers la connexió i la recerca de l’invisible, principalment a través del retrat.
Les activitats paral·leles portaran teatre i música a l’exposició
La mostra comptarà amb un total de tres activitats paral·leles. La primera de totes serà FEARS d’Acts of liberation, una acció de teatre immersiu amb el mateix Quim Moya Matas i Sergi Estebanell Pulido. Serà amb un triplet de sessions d’uns 40 minuts cadascuna d’elles, el dissabte 23 de novembre, a les 17, a les 18 i a les 19 h. L’activitat està oberta a tots els públics, però cal inscripció prèvia que es pot fer telefonant al 93 872 01 71 o per correu electrònic a centrecultural@ajmanresa.cat
La segona de les activitats serà una trobada i visita comentada amb l’artista i amb la curadora de l’exposició Marta Ricart Masip. Tindrà lloc el dissabte 28 de novembre a les 19 h.
Finalment, l’última de les activitats programades portarà música a l’exposició. Serà el Cub de Vibracions de Marc Noblom, constructor d’instruments de vibració. A les 18 h es farà la presentació i mostra de sons i tot seguit hi haurà una experimentació amb els instruments oberta a tothom.
A més a més, el servei educatiu ofereix visites dinamitzades per a grups en horaris lectius. Cal concertar-les de forma prèvia per correu electrònic a centrecultural@ajmanresa.cat o telefònicament al 93 872 01 71. (*) Peu de foto: una de les creacions de Quim Moya que es podrà veure a l'exposició