El Clam es dota d'una nova governança per impulsar el festival com a referent del cinema social

El Clam es dota d'una nova governança per impulsar el festival com a referent del cinema social

Els Ajuntaments de Manresa i Navarcles, l’Associació Clam Societat i Cinema (ACSC), la Fundació Ibada i CineClub Manresa oficialitzen la seva col·laboració en un conveni que permetrà donar estabilitat al festival amb l’objectiu de dotar-lo de més recursos i de fer-lo créixer. En aquesta línia, la 20a edició incrementarà el seu pressupost en un 32%. L’Ajuntament de Manresa hi aportarà 40.000 euros, el doble que en els anys anteriors.

Dilluns, 16 de Setembre de 2024

El Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, celebrarà del 18 al 27 d’octubre la seva 20a edició amb més pressupost i amb la voluntat de continuar creixent com a referent a Catalunya i a l’estat en l’àmbit del cinema social. Amb aquest objectiu, els Ajuntaments de Manresa i Navarcles, l’Associació Clam Societat i Cinema (ACSC), la Fundació Ibada i CineClub Manresa han oficialitzat avui la seva col·laboració amb la signatura d’un conveni que permetrà dotar el festival d’una governança estable i de més recursos.

L’acte de presentació l’acord ha tingut lloc aquest dilluns a tarda a l’Auditori de la Plana de l’Om, l’espai que va projectar les primeres pel·lícules del festival a Manresa, el 2017, després que l’Ajuntament de la capital del Bages se sumés al Clam, que va néixer a Navarcles el 2004. El conveni ha estat signat per l’alcalde Manresa, Marc Aloy Guàrdia; l’alcaldessa de Navarcles, Alba Pérez Subirana; el president de l’Associació Clam Societat i Cinema, Jesús Fernández Périz; el president d’Ibada, Josep Corrons Cors, i el president de l’Associació CineClub Manresa, Jordi Casas Duocastella. També han assistit a l’acte les regidores de l’Ajuntament de Manresa de Drets Socials i Presidència, Mariona Homs Alsina, i de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez, i el regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Joan Vila Marta, a més a més d’Esteve Soler Miralles, director artístic del Clam, i altres representants de les entitats involucrades.

L’acord marca les línies estratègiques del festival per als pròxims quatre anys, estableix la col·laboració entre les cinc institucions signatàries i regula de forma clara els rols, l’organització, el funcionament i els compromisos de cadascuna d’elles.

La titularitat jurídica del festival correspon a l’Associació Clam Societat i Cinema (ACSC), mentre que l’Ajuntament de Manresa exercirà el lideratge institucional que va agafar el 2017 per avançar en l’impuls del certamen aconseguit en els darrers anys i l’Ajuntament de Navarcles mantindrà el seu rol com a municipi impulsor del festival. La navarclina Fundació Ibada continuarà el suport que manté al llarg de dues dècades amb el certamen i CineClub Manresa seguirà sent un actor imprescindible en l’assessorament i la col·laboració per al bon funcionament del festival.

L’organització del Clam comptarà amb una Comissió de Seguiment del conveni representada per deu persones de les cinc institucions, que serà el màxim òrgan de seguiment, dirigirà el projecte i vetllarà pel compliment dels objectius. El festival tindrà també un Comitè Executiu format per tres persones: la coordinació tècnica anirà a càrrec d’un representant de l’ACSC i la direcció artística i la direcció de producció en persones de demostrada solvència. Es podrà incorporar al Comitè Executiu un representant de l’empresa Espectáculos Padró Cabot, titular de Multicinemes Bages Centre, com a entitat col·laboradora necessària del festival.

El pressupost de la 20a edició creix un 32%

El Clam comptarà en aquesta 20a edició amb un pressupost de 139.000 euros, un 32% més que l’any passat. Enguany, l’Ajuntament de Manresa doblarà la seva aportació, passant dels 20.000 euros anuals que hi destinava des del 2017 als 40.000 euros, una xifra que s’ha compromès a mantenir en les properes edicions. L’objectiu és donar més visibilitat i una nova empenta a un festival que compta amb un llarg recorregut i un ampli reconeixement.

A banda de l’aportació de l’Ajuntament de Manresa, el Clam rep 11.700 euros de l’Ajuntament de Navarcles, 6.000 de la Fundació Ibada i aportacions de la Diputació de Barcelona i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, així com altres patrocinis privats.

Un festival de llarg recorregut

El Clam va néixer a Navarcles el 2004 amb la voluntat de mostrar una filmografia compromesa, posant l’enfocament en la dimensió social, solidària i en els valors humans, i d’aprofundir en temàtiques d’interès i amb activitats paral·leles vinculades a la promoció del cinema, la cultura de la pau i la solidaritat, entre les quals destaca l’organització del Premi Pere Casaldàliga.

El 2017, el Clam va fer un salt qualitatiu i va incorporar Manresa com a seu del festival, conjuntament amb Navarcles, amb l’objectiu d’incrementar la seva projecció i potencialitat i de buscar nous públics. En les darreres edicions, altres municipis de la comarca hi ha participat com a seus convidades: Navàs (2017), Avinyó (2018) Sallent (2019) i Sant Fruitós de Bages (2021, 2022 i 2023).