Un pregó infantil escenificat en forma d'auca rememora la història de la Séquia i el misteri de la Llum

Un pregó infantil escenificat en forma d'auca rememora la història de la Séquia i el misteri de la Llum

El Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa ha celebrat aquest matí un dels seus actes tradicionals de la Festa de la Llum: El pregó infantil. Enguany, ha anat a càrrec de l’alumnat de 5è i 6è de primària de l’escola Les Bases que han presentat l’Auca de la Llum -amb dibuixos i versos- que han recordat els principals fets de la construcció de la Séquia i el misteri de la Llum.

 

Divendres, 16 de Febrer de 2024

Manresa ha entrat de ple en la celebració de la Festa de la Llum 2024. Després del pregó institucional, celebrat ahir al vespre, a càrrec de l'artista i pintor Josep Maria Massegú Bruguera, aquest matí, el Saló de Sessions de l’Ajuntament s’ha tornat a omplir per acollir elpregó infantil. Enguany, ha estat protagonitzat per una cinquantena d’alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Les Bases, que han apostat perla presentació i lectura de l’Auca de la Llum –amb dibuixos i versos- per evocar els fets i els personatges principals de la història de laconstrucció de la Séquia i el misteri de la Llum.

L’acte l’ha obert l’alcaldessa accidental de l’Ajuntament de Manresa, Mariona Homs Alsina, (l’alcalde Marc Aloy ha viatjat a Màlaga per acompanyar el Baxi Manresa a la Copa del Rei de bàsquet) qui ha donat pas a la intervenció de Joan Carrió Grau, president del Cercle Artístic de Manresa, entitat administradora de la Festa de la Llum d’enguany, amb motiu del seu centenari.

Joan Carrió ha explicat a l’alumnat l’aposta del Cercle Artístic de Manresa per actes de promoció de les arts plàstiques, i especialment adreçades al públic jove. Carrió els ha animat a participar demà a la festa Infantil que se celebrarà a la plaça Neus Català i Pllejà (Crist Rei), on es podrà fer manualitats per crear conjuntament la Rosassa del Carme; així com participar en la primera edició del concurs de pintura ràpida infantil i juvenil de la Llum, que se celebrarà diumenge al matí.

A continuació, s'ha donat la paraula a l’alumnat de l’escola Les Bases que han presentat l’Auca de la Llum, composta de 53 vinyetes -acompanyades pels seus corresponents versos i rodolins- per explicar el procés per preparar el pregó infantil i la decisió que aquest és fes en forma d’auca, una creació artística molt tradicional de la cultura catalana. Els dibuixos i versos han rememorat els principals fets de la història i del misteri de la Llum. A l’auca no han faltat els personatges principals de la ciutat al segle XIV: Jaume d’Arters, Bernat de Sallent, Pere Vilella, Bernat de Castellbell, Berenguer Canet, Jaume Amergós, l’arquitecte Guillem Catà, al bisbe Galceran Sacosta, al rei Pere III i al bisbe Ricomà.

En acabar el pregó, l’alcaldessa en funcions ha fet entrega d’un obsequi –la reproducció de l’escultura La Ben Plantada, de Josep Clarà- a la directora de l’escola Les Bases, Eva Cunill Rodríguez, i a dos representants de l’alumnat, Hanna López Sosa (5è) i Francesc Rodríguez Cobo (6ê).

Mariona Homs: “Ha estat un pregó original, entretingut i molt treballat”

Tot seguit, Mariona Homs Alsina ha fet el parlament de cloenda. Ha felicitat l'alumnat de Les Bases “per la vostra escenificació d’avui, i també per la preparació, les hores d’assaig i per tota la feina que heu fet. Ha estat un pregó original, entretingut i molt treballat”.

L’alcaldessa accidental ha valorat de forma positiva el contingut i missatge d’un pregó que ha repassat la història dels manresans i manresanes del segle XIV, però sobretot per destacar el valor del “treball en equip per fer front a les dificultats i construir la Séquia”. Mariona Homs ha alertat, com fa set segles, de la situació de sequera que vivim actualment, i ha demanat els joves que és molt important que “siguem molt responsables i prenguem mesures per no consumir més aigua de la que necessitem”.

Com és tradicional, l’acte ha finalitzat amb el Cant els Goigs de la Misteriosa Llum –amb teclat, flauta travessera i 8 ukeleles, amb la direcció musical de Carla Julià Plaxats- que ha estat seguit amb el públic assistent.

Posteriorment, a la Sala de Columnes, dos alumnes de l’escola Les Bases, Bruno Guerrieri (5è) i Paola Crespo Gallego (6è)-, en representació dels seus i les seves companyes, han signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

A l’acte hi ha assistit membres de la Corporació Municipal, de l’Escola les Bases, del Cercle Artístic de Manresa i de l’Associació Misteriosa Llum.

(*) Peu de foto: El pregó infantil s'ha celebrat aquest matí al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa