La 7a edició del Cosmògraf ha tancat aquest any amb la participació de 350 persones en les diverses taules de debat i amb 850 visualitzacions de les xerrades a través d’internet. El nombre de participants, però, podrà augmentar els pròxims mesos, ja que un cop tancat el cicle, qui ho desitgi podrà opinar sobre els temes tractats en el Cosmògraf accedint a la plataforma Decidim Manresa.
La plataforma posa a disposició de la ciutadania tot un seguit d’enquestes breus (però amb espai per expressar-hi opinions extenses) sobre cadascuna de les taules rodones que s’han dut a terme en el marc del Cosmògraf que aquest any han girat al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Abans d’opinar, però, qui ho desitgi podrà recuperar i visionar les xerrades a través del canal de YouTube de Manresa Cultura i de la pàgina web de Manresa Ciutat Àgora.
A més, a partir del gener de l'any que ve totes les taules del Cosmògraf es convertiran en eines didàctiques gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i la UVic-UCC. Les propostes didàctiques es podran trobar a l'Espai educatiu de Manresa Ciutat Àgora perquè puguin ser utilitzades pels diferents centres educatius.
El Cosmògraf ha reflexionat enguany sobre el canvi climàtic, l’educació, la reducció de les desigualtats, l’energia, la igualtat de gènere; pau, justícia i institucions sòlides; la pobresa, la fam, la solidesa institucional, la salut i el benestar i les ciutats sostenibles, amb veus nacionals i internacionals, expertes en el seu sector i que han aportat propostes de qualitat. Entre altres noms, cal destacar Begoña Román, presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya; el politòleg i sociòleg Albert Sales; Manuel Cruz, filòsof i expresident del Senat; Oriol Junqueras, historiador i polític; Gino Ferri, que fa més de vint-i-cinc anys que s'ocupa de la formació de mestres a Itàlia, Europa i Sud Amèrica, i Teresa Sebastià, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i experta en canvi climàtic.
El Cosmògraf és organitzat pel Centre Cultural el Casino, el Grup de Professorat de Filosofia de la Catalunya Central, la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, l'Escola Agrària de Manresa, la Universitat Politècnica de Catalunya, UManresa (UVic-UCC), la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i el Cercle Artístic de Manresa, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
El món local clou el cicle
El Cosmògraf tancarà l’edició d’aquest any demà dimecres 29 de novembre a les 7 de la tarda, amb una conversa de reflexions sota el títol “Les ciutats, imprescindibles per transformar el món”, organitzada per la demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en què s’ha convidat a diferents agents locals perquè facin les seves aportacions.
La conversa tindrà la participació de Jordi Conca, adjunt al vicerectorat del campus Manresa de la UVic-UCC; Jaume Torras Torras, president de l'Associació Meandre; Pol Huguet i Estrada, regidor d’Acció Climàtica de l'Ajuntament de Manresa; Pura Alfonso Abella, docent i investigadora de la UPC, i l’arquitecta i urbanista Marta Casas, de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. La trobada es farà a la Sala d’actes FUB-2 i està oberta a tothom. (*) Peu de foto: el Cosmògraf ha comptat amb la intervenció d'una quinzena d'experts en diverses matèries i àmbits.