“On són?” és la pregunta que milers de persones es fan respecte els seus familiars desapareguts durant la Guerra Civil: assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, la majoria d’ells, morts al front o en algun hospital de campanya. L’exposició “On són? 85 anys d’exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya” vol donar resposta a les persones que tenen familiars desapareguts durant la Guerra Civil.
La mostra, organitzada per la Direcció General de Memòria Democràtica i la Direcció General de Difusió de la Generalitat de Catalunya i comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau, està pensada per donar a conèixer a la ciutadania el que s’està fent respecte les fosses comunes a Catalunya i el que s’ha fet amb anterioritat, destacant les actuacions d’exhumacions iniciades durant la mateixa Guerra Civil per part de la Generalitat republicana. Així mateix, informa dels resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que estan cercant o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la guerra.
L’exposició
L’exposició es podrà visitar a la sala del claustre del Museu de Manresa, amb entrada lliure, del 28 de setembre al 15 de novembre, en el següent horari: de dimarts a dijous, de 10 a 14 h, els divendres i els dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges i festius, de 10 a 14 h. Prèviament, el dimecres 27 de setembre a la tarda es farà una presentació institucional, amb la participació de l’Ajuntament de Manresa i la Direcció General de Memòria Democràtica, amb invitació oberta a la premsa i entitats memorialistes.
L’exposició que es podrà visitar fins al 15 de novembre al Museu de Manresa és alhora un homenatge i un reconeixement a les famílies que tenen familiars no localitzats, i que podran veure com es fa la recerca d’un desaparegut, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen i amb aquelles que no poden ser identificades. Consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, i els desapareguts i les seves famílies.
Entre els àmbits que es poden trobar a l’exposició, destaca el que focalitza tota l’atenció en les famílies, exposant els casos de tres desapareguts als que les respectives famílies van cercar després de la guerra i ja en el present, inscrivint el seu familiar al Cens de Desapareguts, i la mostra d’una fossa comuna excavada a través d’una gran fotografia arran de terra, envoltada de diversos objectes personals que s’han trobat en les fosses comunes de Catalunya.
En l’exposició també s’hi pot localitzat un QR que permetrà als visitants inscriure, mitjançant un formulari, a familiars desapareguts durant la guerra o postguerra.
Activitats complementàries
Al voltant de l’exposició, el Museu de Manresa organitzarà una sèrie d’activitats complementàries per tal d’ampliar i aprofundir en el coneixement de les fosses comunes de la Guerra Civil i la seva exhumació, com són xerrades amb experts o recorreguts guiats, els quals seran anunciats properament.
La visita guiada a l’exposició s’oferirà als centres de secundària per a poder gaudir de guiatges en hores concertades. Els centres ho hauran de sol·licitar al Museu de Manresa, a través del correu electrònic museu@ajmanresa.cat o bé el telèfon 93 874 11 55.
Paral·lelament, els dies 6 i 7 d’octubre, i dins dels actes programats per la Fira Mediterrània, el Claustre del Museu tindrà lloc l’espectacle “L’enterrador”, a càrrec de Teatre de dos, estretament vinculat a la temàtica de l’exposició i que traslladarà l’espectador a la postguerra i a les fosses per a explicar el sistema que utilitza l’enterrador per identificar i acomiadar els morts que han traspassat abruptament, víctimes de la injustícia. Aquests dos dies l’exposició ampliarà horaris per tal que l’espectador pugui completar el visionat de l’espectacle amb la visita a la mostra.
(*) Peu de foto: Vitrina amb objectes personals trobats a fosses comunes a Catalunya