El premi Josep Maria Planes té per objectiureivindicar el periodisme d’investigaciói mantenir viu el llegat i la memòria del manresà, pioner en el periodisme d’investigació a Catalunya (1907-1936).El guardó és convocat per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa.
L’onzè Premi Josep M. Planesdistingirà el millor treball d’investigació, de denúncia o de sàtira publicat o emès en català entre el desembre de 2022 i el novembre de 2023.Els periodistes i mitjans de comunicació que vulguin optar al premi podran enviar els treballs candidats a l’adreça de correu premisplanes@periodistes.catdes del 21 de setembre fins al 17 de desembre de 2023.
El jurat, que decidirà la candidatura guanyadora, està format pel biògraf de Planes i periodista, Jordi Finestres; pel periodista, doctor en Periodisme i Comunicació i professor del Departament de Comunicació de la UViC-UCC, Xavier Ginesta; Joan Piqué, periodista i Cap de Gabinet d’Alcaldia i Comunicació de l’Ajuntament de Manresa; el fotoperiodista Jordi Borràs, guanyador de l’edició anterior del premi; Laura Pinyol, periodista i en representació del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la presidenta de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Mar Martí.
El premi, que té una dotació econòmica de 1.000 euros, es lliurarà el dimecres 31 de gener de 2024. Més endavant es comunicarà hora i lloc.
Treballs premiats en les edicions anteriors
I edició: El treballAnuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. II edició: El documentalAvi, et trauré d'aquí!, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, i emès pelSense ficció, el 19 de març de 2014. III edició: El periodista lleidatà Felip Solé pel seu documentalPerseguits i salvats- Camins de nit i boira, sobre les expedicions dels jueus durant la II Guerra Mundial. IV edició: L'equip liderat per la periodista Anna Teixidor pel documentalA la recerca del paradíssobre el viatge de combatents de l'estat per afegir-se a la Jihad, emès el febrer de 2015 a l'espai30 Minuts. V edició: La sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes de Barcelona, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diariEl Periódico. VI edició: Els periodistes del diari Ara Xavi Tedó i Laia Vicens pel treball d'investigació publicat en format llibre amb el títol d'Operació urnes”, sobre la xarxa ciutadana que va fer possible l'1-O. VII edició: La periodista d'El Punt Avui Tura Soler pel conjunt d'articles publicats durant el 2018 sobre el doble crim d'El misteri de Susqueda. Va ser menció especial els periodistes Albert Martín, Àlex Font, Natàlia Vila i Albert Cadanet pels treballs publicats al diari Ara l'octubre del 2018 sobre laGuerra econòmica arran de l’1-O.
VIII edició: Els periodistes de la Cadena SER Adrià Soldevila, Sergi Escudero i Sique Rodríguez pel treball d'investigació definit com aBarçaGate, va revelar al programaQuè t'hi juguesde Ser Catalunya que el FC Barcelona tenia contractada una empresa per crear estats d'opinió a les xarxes socials.
IX edició: Desert
X edició : El periodista Jordi Borràs, autor de la investigació recollit en el llibre ‘Tots els colors del negre. L’extrema dreta a l’Europa del segle XXI’ (Ara Llibres).
Podeu consultar les bases en el document adjunt
(*) Peu de foto: Retrat de Josep Maria Planes, quadre pintat per l’artista Eduard de Pobes. El quadre forma part de la galeria de Manresans Il·lustres al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa.