El Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa va obrir ahir l’exposició ‘Catalunya, un país d’enginy i innovació’, una mostra que pretén descobrir trenta aportacions científiques i tècniques universals d'inventors i científics catalans.
L’obertura de l’exposició va comptar amb l’assistència de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; del director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Jaume Perarnau Llorens; la regidora de Cultura i Llengua, Tània Infante Martínez; el regidor d’Indústria,Turisme i Coneixement, Joan Vila Marta, i el director del Museu de l’Aigua i el Tèxtil, Eudald Serra Giménez; entre altres convidats.
Catalunya ha estat bressol de nombroses aportacions d'abast mundial en els camps de la ciència i la tecnologia. Aquestes han vingut de la mà dels seus creadors, inventors i científics catalans que amb el seu enginy han revolucionat alguns dels àmbits com la navegació, la indústria tèxtil o la medicina.
L’exposició es divideix en dos àmbits que representen dues grans etapes històriques: d’una banda, es recullen les aportacions científiques i tecnològiques fetes des de l’edat mitjana fins a la revolució industrial, i de l’altra, els avenços, descobriments, estudis i invents que s’han esdevingut des de la revolució industrial fins als nostres dies.
Entre les aportacions científiques i tècniques presentades a la mostra hi ha invents com l’astrolabi de Sunifred Llobet (últim quart del segle X), la volta catalana (s. XVI), el pany de miquelet (finals del segle XVI), la berguedana (finals del segle XVIII), el telègraf elèctric de Francesc Salvà (1791), el submarí de Narcís Monturiol (1859), el Tricicle Bonet (1890) o el pulsoreactor de Ramon Casanova (1917). També s’hi presenten descobertes científiques com les del metge Josep Salvany, el químic Josep Roura, el matemàtic Ferran Sunyer o el bioquímic Joan Oró.
La missió del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i del seu sistema territorial, del qual forma part el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa (MAT), és la de difondre i promocionar el coneixement de la cultura científica, tècnica i industrial i, a la vegada, conservar, estudiar i mostrar la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, molt especialment, la seva implicació i incidència social.
L’exposició, amb entrada gratuïta, està organitzada pel mNACTEC, el Sistema Territorial del mNACTEC i el Parc de la Séquia. Es podrà visitar fins al 4 de setembre, de dimarts a diumenge de 10 a 14 h.
(*) Peu de foto: Acte d'obertura de l'exposició 'Catalunya, un pais d'enginy i innovació', ahir al Museu de l'Aigua i el Tèxtil