Manresa commemora el Dia Internacional de les Persones Refugiades amb el testimoni de persones que han viscut directament el procés de refugi

Manresa commemora el Dia Internacional de les Persones Refugiades amb el testimoni de persones que han viscut directament el procés de refugi

L’acte es farà el dimarts 20 de juny a les 19 hores a l’Espai Manresa 1522. L’experiència d’entitats del territori i propostes d’actuació es combinaran amb una cloenda musical a càrrec del Cor Incordis i amb un tast de productes de Síria. A més a més, s’han programat dues exposicions per aprofundir en la temàtica.

Divendres, 16 de Juny de 2023

El Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, amb la participació de persones refugiades, institucions públiques i entitats socials organitza ‘El Refugi en Primera Persona’, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Persones Refugiades. Es tracta d’una trobada ciutadana amb testimonis, audiovisuals, gastronomia i projectes d’acció de suport als drets humans i al dret a la protecció internacional per a persones que fugen de les violències locals i globals al seu país de naixement. L’acte es farà aquest dimarts 20 de juny a les 19 h, a l’Espai Manresa 1522.

L’acte, que compta amb el suport de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracismes de la Generalitat de Catalunya, s’iniciarà amb la benvinguda de Marlen Niubó, coordinadora del Comitè per l’Acollida de les Persones Refugiades de la Generalitat. A continuació, Anna Palou, que conduirà l’acte, donarà pas a un diàleg amb persones que han estat víctimes de les violències estructurals que provoquen el desplaçament forçós, i que són ara titulars del dret internacional al refugi. Tània Flores, dona hondurenya acollida a Manresa amb el suport de Creu Roja, i Juan Diego Medina, jove activista indígena del Cauca Colombià, acollit a Barcelona mitjançant el Col·lectiu Maloka, comentaran la seva experiència.

Després, a través del curtmetratge documental “Al Aman: Beirut - Barcelona” de l’Associació Catalana per la Pau, es mostraran les vides de dues noies sirianes que defensen els drets de les persones refugiades al Líban i a Catalunya, les societats on estan buscant refer les seves vides en condicions molt diferents. Posteriorment, altres entitats locals, incloses associacions que gestionen serveis d’acollida de persones refugiades a Manresa, comentaran les seves perspectives i projectes. En aquesta línia es comptarà amb l’experiència de la Fundació Germà Tomàs Canet, de Maloka i de la Caravana Obrim Fronteres. Per finalitzar l’acte, el Cor Incordis presentarà una selecció de cançons reivindicatives i un grup de dones sirianes refugiades a Manresa compartirà un pica-pica típic amb la intenció d’animar el coneixement i la col·laboració entre la ciutadania i les organitzacions que treballen per la pau i el dret internacional al refugi.

Exposicions per aprofundir en la temàtica A més a més de les activitats del dia 20, la ciutadania podrà visitar dues exposicions en espais públics.

Per una banda, “Siguem refugi: per un món sense camps”, que s’instal·larà als voltants de l’escultura l’Acollida, a la Plaça Fuis i Palà, del 19 al 29 de juny. Es tracta d’un material del Fons Català de Cooperació que mostra la situació dels camps de persones refugiades ubicats a diferents països.

De l’altra, “Drawing 4 Equality: desafiant els rols de gènere a les dues ribes de la Mediterrània”, a la Biblioteca del Casino, del 14 al 27 de juny. Una exposició que reivindica el rol de les dones de les dues ribes de la Mediterrània com a motor de transformacions socials. És una proposta emmarcada en el projecte EqualMed impulsat per la Diputació de Barcelona.

Les actuacions formen part del Pla d’Educació per a la Ciutadania Global de la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Municipal de Solidaritat. Per a més informació, contactar a través de http://www.cooperacio.manresa.cat

(*) Peu de foto: Programa de la trobada "El refugi en primera persona".