Manresa ha entrat de ple en la celebració de la Festa de la Llum 2023. Aquest matí, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa s’ha omplert per acollir el tradicional pregó infantil, que enguany ha estat protagonitzat per una cinquantena d’alumnes i de 5è i 6è de Primària de l’escola Pare Algué.
L’acte l’ha obert l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, qui ha donat pas a la intervenció de Jaume Cots Sarrate, en representació del Gremi de la Construcció de Manresa i Comarques, entitat administradora de la Festa de la Llum d’enguany, i que commemora els 700 anys de la seva fundació. Cots Sarrate ha explicat als joves la participació del Gremi de la Construcció en els actes de la Llum i ha reivindicat l’ofici de paleta i els ha animat a aprendre aquest ofici “de futur”, tan necessari per construir i remodelar els edificis. El representant de l’entitat administradora ha convidat els joves a assistir al concurs de paletes que es farà demà a la plaça Sant Domènec i participar en la festa infantil “Construïm el mural de la Llum”, amb el suport del CAE i La Xarranca.
A continuació, l’alcalde ha donat la paraula a l’alumnat del Pare Algué, que han apostat per una representació teatral en nou actes per evocar els fets i els personatges principals de la història de la construcció de la Séquia i el Misteri de la Llum. Amb la representació, els joves han donat veu als consellers de la ciutat al segle XIV: Jaume d’Arters, Bernat de Sallent, Pere Vilella, Bernat de Castellbell, Berenguer Canet, Jaume Amergós, a l’arquitecte Guillem Catà, al bisbe Galceran Sacosta, al rei Pere III i al bisbe Ricomà.
Un pregó didàctic i divertit
La proposta teatralitzada s’ha fet de forma distesa i didàctica i, alhora, divertida, amb alguns tocs d’humor als diàlegs dels protagonistes històrics, fent servir expressions de l’argot més actual, vinculat a la terminologia dels mòbils i les noves tecnologies (videotrucades, brainstorming o doble Check) o el futbol (farem una Séquia més top que la final de la Champions o Guillem Catà, el Messi dels arquitectes).
En acabar el pregó, l’alcalde Marc Aloy ha fet entrega d’un obsequi –la reproducció de l’esculturaLa Ben Plantada, de Josep Clarà- a la directora de l’escola Pare Algué, Esther Juárez Alcaide, i dos representants de l’alumnat, Amadou Diallo (5è) i Yasmine Kabouri (6ê).
Tot seguit, al parlament de cloenda, Aloy ha felicitat els joves per “aquest pregó amb tocs d’humor” que ha repassat la història de la construcció de la Séquia. L’alcalde ha subratllat que “heu destacat sobretot el treball en equip, la valentia que van tenir les dones i els homes del segle XIV, per fer front a les dificultats”.
Marc Aloy ha recordat que “l’aigua és un bé escàs i no en podem fer un mal ús. És important que tots siguem responsables i prenguem mesures per no consumir més aigua de la que necessitem” i ha afegit que com els nostres avantpassats “hem de treballar plegats per trobar solucions als problemes de la ciutat”. Finalment, l’alcalde ha agraït que “escampeu aquest missatge que ens transmet la història, perquè “els i els joves sou el present i també el nostre futur”.
Com és tradicional, l’acte ha finalitzat amb el Cant els Goigs de la Misteriosa Llum -amb Joan Ramon Quirante, en la direcció musical- que ha estat seguit amb el públic assistent i amb el suport d’instruments Boomwackers.
Posteriorment, a la Sala de Columnes, dos alumnes de l’escola Pare Algué –Janat Boulharche (5è) i Aya El Fadiili (6è)-, en representació dels seus i les seves companyes, han signat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.
A l’acte hi ha assistit membres de la Corporació Municipal, de l’Escola Pare Algué, del Gremi de la Construcció de Manresa i Comarques i de l’Associació Misteriosa Llum.
Plantada d’un om a l’itinerari botànic del Parc de Puigterrà
Un cop finalitzat l’acte al Saló de Sessions de l’Ajuntament, l’alumnat del Pare Algué s’han desplaçat al Parc de Puigterrà, on han plantat un om, que passa a formar part de l’itinerari botànic del parc. L’acte, en un ambient molt festiu, ha comptat amb l’assistència de l’alumnat, professorat, dels regidors Núria Masgrau i Pol Huguet i de representants de l’AVV Passeig i Rodalies i de la Federació d’Associació de Veïns de Manresa.
L’itinerari botànic del Parc de Puigterrà es va estrenar l’any 2019 per la Federació d’Associació de Veïns de Manresa, que van fer administradors de la Festa de la Llum d’aquell any. La iniciativa ja forma part de la programació de la festa amb l’objectiu que es pugui fer un aprofitament didàctic per part dels centres educatius i la ciutadania en general i consagrar el Parc de Puigterrà com un autèntic pulmó verd al mig de la ciutat.
(*) Peu de foto: Celebració del pregó infantil, aquest matí al Saló de Sessions, protagonitzat per l'alumnat del Pare Algué