La 26a Fira de l'Aixada de Manresa recupera les aus rapinyaires i potencia l'escenari de Milcentenari, els seguicis i l'acte central nocturn

La 26a Fira de l'Aixada de Manresa recupera les aus rapinyaires i potencia l'escenari de Milcentenari, els seguicis i l'acte central nocturn

La plaça del Milcentenari es reforça amb espectacles de teatre i de dansa i amb activitats per a tots els públics. La Fira de l’Aixada, que es farà el 25 i el 26 de febrer, traslladarà al segle XIV els carrers i places del Centre Històric, que s’omplirà d’espectacles, activitats, parades d’artesans i demostracions d’ofici. El certamen forma part de la Festa de la Llum de Manresa, que rememora el misteri segons el qual, ara fa 678 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme, fet que va desbloquejar la construcció de la séquia.

Dimarts, 07 de Febrer de 2023

La Fira de l’Aixada de Manresa, que se celebrarà el 25 i el 26 de febrer, arriba enguany a la 26a edició amb diverses novetats, com la recuperació de les activitats a la plaça Milcentenari, entre les quals les aus rapinyaires, i la potenciació del seu escenari. A més, s’estrenaran nous espectacles i campaments a la fira; hi haurà canvis d’il·luminació a l’acte central nocturn de la plaça Major, i es potenciaran els seguicis del rei i del bisbe.

Així ho han explicat avui en roda de premsa la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo Obiols; el coordinador de l’Associació Manresa de Festa, Joan Orriols Padrós; i membres de la Taula de Coordinació Artística de la Fira de l’Aixada: Maria Àngels Pérez Grau, Dani Ledesma Jiménez, Mireia Cirera Pintó i Climent Ribera Riera.

Entre les novetats més rellevants, hi ha la recuperació de les activitats a la plaça Milcentenari, que reforçarà també els espectacles. Així, a la Milcentenari, a banda d’actuacions de dansa, enguany s’hi podran veure espectacles de teatre, exhibicions d’esgrima i de lluita vikinga. A més, acollirà diverses activitats, com ara l’exposició i l’exhibició d’aus rapinyares, a càrrec de Las Àguilas de Vallporquero, que retornen d’aquesta manera a l’Aixada. A la Milcentenari també hi haurà exposició d’armes, jocs gegants de fusta i una barca medieval.

La resta d’escenaris de la fira, tant de teatre, dansa com d’altres activitats, es mantindran a la plaça Major (que acollirà els actes centrals), el parc de la Seu, la plaça Europa, el carrer del Balç, la plaça de Sant Ignasi Malalt, la plaça Gispert, la casa Amigant i la plaça Gispert, mentre que la Plana de l’Om acollirà l’Aixada infantil.

Una altra novetat d’enguany serà la incorporació a la Baixada dels Jueus del “Jardí Jueu”, que anirà a càrrec del grup Jueus de l’Aixada. Ubicat al solar de darrere de l’Ajuntament, es tractarà d’un nou espai per descobrir la mística del món jueu medieval català. Un altre nou campament serà el de capacitació de cavallers al parc de la Seu, instal·lat per la Companyia Cinot. A més a més, a la plaça Gispert s’estrenarà el campament víking i la demostració de fusteria.

La plaça Major acollirà els dos actes centrals, dissabte i diumenge, que enguany han ajustat els guions, estrenats l’any passat, i han incorporat nous actors de repartiment. En l’espectacle del migdia, a les 12.30 h, titulat “L’inici de tot”, el Rei Pere III arribarà a Manresa, on els manresans i manresanes el faran coneixedor de la pobresa de la ciutat per culpa de la negativa del bisbe Galceran Sacosta a donar permís per a la construcció de la Séquia. Pel que fa a l’acte del vespre, a les 19.30 h, “L’aigua és llum”, s’hi potenciaran els efectes d’il·luminació. La ciutat rebrà el bisbe, que es trobarà amb el rei i es resoldrà el conflicte. Els dos espectacles tornaran a produir-se a l’escenari principal, que se situarà de nou al mig de la plaça Major, en un format per ser vist a 360 graus.

Per la seva banda, els seguicis del Rei Pere III (12h) i del bisbe (19h) ampliaran recorregut i aniran des del Passeig de la República fins a la plaça Major, passant per diversos carrers del Centre Històric. Els seguicis del Rei passaran per la Plana de l’Om, carrer del Born, Muralla Sant Domènec, plaça Europa, carrer del Carme i carrer Cap del Rec, mentre que els seguicis del bisbe passaran per la plaça Gispert, Plana de l’Om i carrer Sant Miquel.

Mig miler de participants a la fira

Les entitats, en la seva majoria, estrenaran nous espectacles, com els del Grup Dansa Cor de Catalunya, l’Estudi Folk, el Taller de Teatre dels Carlins, Les Zíngares, els Histrions i el grup Barretina i Juvenil de l’Agrupació Cultural del Bages. Altres actuacions es reincorporaran després d’un any d’aturada, com és el cas del ‘Cercadanses Tradicionals’ del Grup Tradiball. També es revisaran espectacles ja estrenats, com és el cas del muntatge de La Púrria, que canvia part de l’espectacle i del títol estrenats l’any passat.

Pel que fa a l’Aixada infantil, tornarà a fer-se a la Plana de l’Om, que acollirà diferents tallers gratuïts, entre els quals de paper artesà, modelatge, escuts medievals, creacions de vidre i creació de sabó.

En total, la Fira de l’Aixada comptarà amb uns 500 participants i 27 grups actuants, a més a més de l’equip tècnic necessari.

El mercat medieval, al llarg del Centre Històric

Pel que fa a les parades, tornaran a estar escampades pels carrers del Centre Històric: zona parc de la Seu, plaça Major, carrer Sant Miquel i carrer Vilanova, Sobrerroca, Joc de la Pilota, plaça del Carme i zona de plaça Europa, Muralla del Carme i Infants.

El mercat medieval estarà conformat per parades d’artesans i de demostracions d’oficis, i també tavernes i parades de productes alimentaris, com melmelades, conserves de fruites, conserves vegetals, licors i aiguardents, envinagrats, adobats, salmorres i salats, caramels i essències silvestres, llaminadures, herbes i tes, anxoves, productes làctics, formatges i matons, pa i pastissos, creps i parades amb diversificació de productes. Enguany tampoc no hi faltaran la cervesa i el pa de l’Aixada. L’horari d’obertura de la fira serà de 10 a 20.30h.

Una fira medieval dins la Festa de la Llum

L’Aixada de Manresa, organitzada per l’Ajuntament i l’Associació Manresa de Festa, forma part del programa de la Festa de la Llum, que se celebra al voltant del 21 de febrer, dia festiu, i que rememora el misteri segons el qual, ara fa 678 anys, una llum provinent de Montserrat va entrar a l’església del Carme, un fet que va permetre resoldre el conflicte que havia interromput la construcció de la Sèquia de Manresa. Així, la fira té l’objectiu de transportar el visitant al segle XIV i fer-lo partícip dels fets, fent reviure els personatges principals de l’època, que conviuen dins un extens mercat medieval d’olors i colors, bullici de la ciutat.

(*) Fotografia: D'esquerra a dreta,Maria Àngels Pérez, Mireia Cirera, Anna Crespo, Climent Ribera, Dani Ledesma i Joan Orriols.

-Document adjunt: Programa de la Fira de l’Aixada 2023