En commemoració del 500 aniversari de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat i després de la jornada prèvia celebrada a Manresa el 22 d’abril (dia de la Terra), Religions for Peace i l’Ajuntament de Manresa organitzen ‘Cruïlla de Camins: Una Resposta Intergeneracional Multireligiosa a la Crisi Social i Ambiental. Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022’, una trobada multireligiosa i multisectorial que tindrà lloc del 28 al 30 de novembre. El fòrum tindrà la crisi social i del medi ambient com a tema principal, posant el focus del diàleg en la transformació de les ciutats en espais sostenibles, justos, resilients i inclusius.
Durant més de 50 anys, Religions for Peace ha defensat la connexió entre totes les formes de vida i les comunitats, fomentant una relació sostenible amb el medi ambient. En aquest sentit, el fòrum reunirà líders multireligiosos, joves, dones i representants d'institucions governamentals, intergovernamentals i de la societat civil, inclòs del món acadèmic.
Avui s’han donat a conèixer els primers noms. Entre els participants hi haurà la Honorable Ela Gandhi, Copresidenta de Religions for Peace. Membre de la ben coneguda família Gandhi, és vista de forma habitual a l’avantguarda del moviment multireligiós global. Destaca especialment per la seva feina contra l’Apartheid a Sud-Àfrica, així com la seva participació en el parlament d’aquest país del 1994 al 2004. Participarà al fòrum de manera virtual.
També hi serà a través d’una videoconferència David Rosen, Copresident també de Religions for Peace. Ex-Rabí Cap d’Irlanda, Rosen és Director Internacional d’Assumptes Interreligiosos al Comitè Jueu Americà i Director del Heilbrunn Institute per la Comprensió Internacional Interreligiosa.
Els que sí que viatjaran fins a Manresa són els altres cinc noms que s’han donat a conèixer avui. Emina Frljak, membre del Comitè Jove Internacional de Religions for Peace; H.E. Sheikh Shaban Mubaje, Gran Muftí del Consell Musulmà Suprem d’Uganda; Renz C. Argao, Coordinador del Comitè Internacional de Joves de Religions for Peace; Agatha Ogochukwu Chikelue, Presidenta del Comitè de Coordinació de Dones de Religions for Peace International, i Sarah Oliver, Directora associada de Programes Globals a United Religions (més informació dels convidats a l’annex de la nota). En els propers dies, s’anunciaran la resta de participants al Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022.
Un debat per afrontar les urgents crisis socials
El fòrum proporcionarà una plataforma intergeneracional per buscar solucions tangibles a les urgents crisis socials i mediambientals, com són la falta d'igualtat en l'habitatge, l’alimentació i l’aigua, l'atenció sanitària, l'educació i els espais verds. El resultat d'aquest esdeveniment serà el ‘Pacte Mundial Multireligiós i Multisectorial pel Desenvolupament de Ciutats Resilients, Sostenibles, Segures i Inclusives Manresa 2022’.
Consciència al Camí Ignasià
Emmarcat en la transformació que el pelegrí de Loiola va viure a Manresa i reforçant la missió de Religions for Peace de fomentar la col·laboració multireligiosa, la Professora Azza Karam, Secretària General de Religions for Peace, i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, encapçalaran una peregrinació interconfessional al llarg del Camí Ignasià, juntament amb líders joves multireligiosos i rellevants líders religiosos mundials. La caminada, amb espais de meditació i silenci, serà una oportunitat per reflexionar sobre com l’espiritualitat, els criteris morals i els aspectes socials de la fe que comparteixen les comunitats poden respondre a la necessitat de preservar i tenir cura del nostre medi ambient.
Una organització de referència mundial
Religions for Peace és la organització de diàleg interreligiós de referència a nivell mundial, amb seu a Nova York i organitzacions nacionals arreu del món. Amb la missió de donar resposta als reptes globals des de la perspectiva multireligiosa, la seva trajectòria de més de 50 anys està avalada per un lideratge internacional en la construcció de la pau i en la lluita contra la discriminació de les dones i la degradació del medi ambient, amb incidència en els plans locals i nacionals a través dels Consells Interreligiosos.
Manresa 2022: un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats
‘Cruïlla de Camins’ és una de les accions principals del programa Manresa 2022, el projecte que gira al voltant de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat. El programa conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament (del qual forma part el Fòrum); De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Es pot consultar a www.manresa2022.cat.
L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la Corredoria d’Assegurances Pujol, patrocinadors globals del projecte.
INFORMACIÓ SOBRE ELS PRIMERS PARTICIPANTS CONFIRMATS:
1.- Ela Gandhi
Membre de la ben coneguda família Gandhi, Honorable Ela Gandhi és vista de forma habitual a l’avantguarda del moviment multireligiós global. Destaca especialment per la seva feina contra l’Apartheid a Sud-Àfrica, així com la seva participació en el parlament d’aquest país del 1994 al 2004. Fundadora del Gandhi Development Trust d’atenció de víctimes de violència masclista, és membre del Religious Affairs Committee i del Salt March Committee. Reconeguda amb el Pravasi Bhartiya Award i el Community of Christ International Peace Award.
2.- Emina Frljak
Membre del Comitè Jove Internacional de Religions for Peace i coordinadora del programa Youth for Peace a Bosnia-Herzegovina. Pedagoga. Des de 2015 és un membre actiu de Youth for Peace com a educadora i coordinadora del projecte de diàleg interreligiós, construcció de la pau i activisme juvenil. És remarcable la seva representació de Bosnia-Herzegovina davant els presidents de França Emmanuel Macron i de Sèrbiua Aleksandar Vu?i?, on va parlar de la importància de la gestió del passat, la construcció de la pau i el diàleg entre joves als Balcans Occidentals.
3.- Sheikh Shaban Mubaje
Gran Mufti del Consell Musulmà Suprem d’Uganda. Cofundador del Consell Interreligiós de Religions for Peace a Uganda (2000), clau per l’obertura del diàleg amb els grups rebels per a la unió malgrat les diferències religioses. Co-moderador de Religions for Peace al Consell Africà de Líders Religiosos, òrgan que ha facilitat la implicació de les comunitats musulmanes en el desenvolupament d'iniciatives pan-africanes.
4.- Renz C. Argao
Coordinador del Comité Internacional de Joves de Religions for Peace i representant del Comitè Mundial de Religions for Peace. Reconegut mundialment com a expert en psicotrauma, és un dels pocs filipins que tenen l’estatus de Diplomàtic de l’Acadèmia Americana d’Experts en Estrés Traumàtic. Ha intercedit en programes de rehabilitació psicosocial de les comunitats afectades per conflictes armats a Mindanao Central i altres regions afectades per desastres naturals interrelacionant agents civils, religiosos, militars i governamentals. Destacat activista per la pau, ha organitzat múltiples accions d’empoderament juvenil en l’àmbit multireligiós i per a l’abordatge de la protecció mediambiental. Ha actuat com a ponent a reunions d’alt nivell i conferències internacionals a Osaka, Tokyo, New York, Krakow, Lindau, Brussels, Yangon, Jakarta i Phnom Penh.
5.- Agatha Ogochukwu Chikelue
Co-presidenta de la Xarxa de Dones de Fe de Nigèria i Àfrica. Directora executiva de la Cardinal Onaiyekan Foundation for Peace (COFP). Monja de les Filles de la Verge de la Mercè. Presidenta del Comitè de Coordinació de Dones de Religions for Peace International. Ha destacat pel seu paper en la construcció de la pau a Nigèria, especialment en la creació d’una xarxa de dones cristianes i musulmanes contra la violència. Ha treballat també el paper que juga la perspectiva de gènere en les disputes, negociacions i la resolució de diferències, incloent les dones de forma activa en la consecució de processos de pau.
6.- Sarah Oliver
Directora associada de Programes Globals a United Religions Initiative des de 2016 a l’Àfrica Meridional, ha treballat per enfortir les veus dels joves i ha destacat en la formació de programes de lideratge interreligiós amb joves dels Cercles de Cooperació a Sud-Àfrica, Malawi i Moçambic. Va desenvolupar la campanya Girls Not Brides (Noies, no núvies) en aquesta zona. Des de 2019 també és coordinadora del jovent internacional de la URI.
7.- David Rosen
Ex-Rabí Cap d’Irlanda, Rabí David Rosen és Director Internacional d’Assumptes Interreligiosos al Comitè Jueu Americà i Director del seu Heilbrunn Institute per la Comprensió Internacional Interreligiosa. Co-president de Religions for Peace. És conseller honorífic de les Relacions Interreligioses del Gran Rabinat d’Israel, serveix a la Comissió pel Diàleg Interreligiós i representa el Gran Rabinat al Consell d’Institucions Religioses de Terra Santa. És president honorífic del COnsell de Cristians i Jueus i serveix a la taula de direcció del King Abdullah bin Abdulaziz International Centre for Interreligious and Intercultural Dialogue (KAICIID). Ha estat membre de la Comisió Bilateral Permanent de l’Estat d’Israel i la Santa Seu per a la normalització de les relacions diplomàtiques. Ha rebut diversos reconeixements: Archbishop of Canterbury’s Hubert Walter Award for Reconciliation and Dialogue Cooperation, Raphael Lemkin Award for Human Rights, Search for Common Ground Award for Interfaith Dialogue i el Festival of Faiths’ Lifetime Achievement Award.