Un total de 1.115 persones han visitat aquest estiu a Manresa l’exposició itinerant que commemora els 40 anys del cos dels Bombers de la Generalitat. La mostra, organitzada per la Direcció General de Prevenció, Extenció d’Incendis i Salvament (DGPEIS) de la Generalitat de Catalunya, s’ha pogut veure del 30 de juny al 14 de setembre al Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, conegut fins fa poc com a Museu de la Tècnica.
La direcció del museu ha valorat molt positivament l’acollida de l’exposició, organitzada pel grup 14x40 de la DGPEIS. Es tracta d’una agrupació que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la localització, restauració, conservació i divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat, com ara vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que han format part del cos al llarg d’aquestes quatre dècades.
L’exposició ‘Bombers 40 anys’ ha estat produïda per Molècula SL, i ha passat per la capital del Bages després de visitar primer Puigcerdà i Berga. Ara continuarà la seva itinerància per Vic i Terrassa, abans de continuar a les comarques de Girona.
A la comissió organitzadora hi ha bombers, en actiu i jubilats, i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS, entre els quals hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al parc de bombers de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics sobre la història dels Bombers de Reus, Tarragona o Terrassa.
L’exposició de la capital del Bages, en un treball fet amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa, també ha dedicat un espai a explicar la història dels Bombers de la ciutat, un dels cossos més antics de Catalunya, juntament amb els de Barcelona i Puigcerdà.
D’aquesta manera, s’hi ha exposat l’històric Ford T, el primer vehicle de motor que van tenir els bombers de la ciutat i que va ser incorporat al servei l’any 1924. També s’hi ha pogut veure tres bombes manuals per a l’extinció d’incendis, de finals del segle XIX, i un maniquí que mostrava com anaven vestits els bombers de Manresa quan el servei era gestionat per l’Ajuntament.