Amb l’emoció i la tranquil·litat de jugar a casa, envoltat de família i públic conegut, el periodista català Quico Sallés Fibla –nascut a Barcelona, però santjoanenc d’adopció— ha pronunciat aquest dissabte al migdia el pregó institucional de la Festa Major de Manresa, que després de dos anys de Covid enguany ha retornat al Saló de Sessions de l’Ajuntament, que s’ha omplert de gom a gom. En un to fresc, enginyós i carregat de sentit de l’humor, Sallés ha fet gala de la coneixença de l’esperit de la ciutat que el va veure iniciar-se en el periodisme, posant veu a Ràdio Manresa.
Ha iniciat el seu parlament afirmant que havia estat una sorpresa i un repte important ser convidat a pronunciar el pregó de la ciutat on van néixer els periodistes Josep Maria Planes i Maria Matilde Almendros, i “mantenir el nivell de pregoners predecessors, com Itziar González, Antoni Bassas, Maria Mercè Conangla, Jaume Soler o Jordi Cruz”. Per fer un pregó, ha dit, és necessari aturar-se, pensar la ciutat i en la ciutat, reflexionar-hi. Convidant tothom a fer-ho, ha ressaltat la importància de la situació geogràfica de Manresa, un fet que “li ha marcat el caràcter” i que, ha vaticinat, “pot ser el revulsiu del futur”.
Sallés ha reivindicat el rol de Manresa com a ciutat mitjana, com a capital natural de la Catalunya Central i sobretot com “antídot contra la Barcelunya” per evitar que el país no quedi “engolit” per “la força de la santa Àrea Metropolitana de Barcelona”. Manresa, ha assegurat, “és el paradigma que necessita el país; ciutats que fan de contrapès a les grans capitals”. En aquest context, ha fet una crida per aconseguir que “Manresa esdevingui la veu de les ciutats catalanes, la veu que reclami, lideri, proposi i aposti per les grans transformacions”; perquè Manresa “té la capacitat de ser el cap i casal de la Catalunya Ciutat”.
Tot seguit, ha lloat projectes com el de la Fàbrica Nova, que ha qualificat “com una nova Séquia que ens torna a dibuixar el rostre i un futur industrial, agrícola i comercial”. Així mateix, i en un to més humorístic que ha arrencat els somriures del públic, ha destacat fets com que la cantant Rosalia hagi escollit Manresa per comprar-hi una casa, que Manresa tingui “el millor esbart dansaire del món” i “el correfoc més meravellós que l’infern hauria pogut imaginar”.
Com no podia ser de cap altra manera, Sallés també ha dedicat unes paraules a la celebració dels 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi, “un home avançat al temps que ens va ensenyar un gran camí per entendre què és Manresa” i l’ha ajudat a mantenir l’ànima, “una ànima que hem de cuidar”. I també al fet que enguany se celebra al 650è aniversari del trasllat dels Cossos Sants, origen de la Festa Major de Manresa.
Per acabar, el periodista ha desitjat una molt bona Festa Major a tothom i ha fet una crida a viure la festa des de dins: “Deixeu-vos encisar, enamoreu-vos dels carrers, de la seva llum, de les seves pedres, de la seva gent, del seu caràcter sovint aspre, però quan vol, melós”. Parafrasejant Johan Cruyff, ha reblat: “sortiu i gaudiu-la”.
*Podeu llegir aquí el text íntegre delPregó Institucional de la Festa Major de Manresa 2022 a càrrec de Quico Sallés Fibla
Al seu torn, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha començat la seva intervenció celebrant que, després del parèntesi de dos anys, “tornem a viure una Festa tal com ens agrada viure-la, amb tota la seva esplendor”. Ha recordat que el Centre Històric és on tenen lloc una gran part dels actes, i també la Festa Major Alternativa, que “és una magnífica iniciativa fruit de l’autogestió i la feina de diverses entitats, que compleix 31 anys i és part indissociable de la Festa Major”.
Aloy ha agraït el “magnífic” pregó de Quico Sallés, que “coneix la ciutat , l’estima i la viu, com ha reflectit de manera esplèndida” i s’ha volgut afegir a les seves paraules convidant tothom a “sortir a respirar i assaborir la nostra ciutat, que ve de lluny i vol anar més enllà”. Una ciutat amb múltiples actius i oportunitats. Així, s’ha referit a la Fàbrica Nova, motor industrial de la ciutat durant prop d’un segle i que “hem començat a despertar, després de 32 anys adormida”, amb la voluntat de convertir-la de nou en “un motor d’activitat, de coneixement, de tecnologia, de transformació, de desenvolupament, i també d’encaix entre barris. Un projecte que ha aixecat il·lusió i que estem conjurats, conjuntament (com a Ajuntament, com a ciutat) a tirar endavant”.
L’alcalde ha refermat les paraules del pregoner en la línia que “som ben bé al cor d’aquest país petit. Tenim una posició i una mida adequada per ser una de les ciutats que permeti reequilibrar aquest país on Barcelona i l’àrea metropolitana tenen un pes tan enorme. Excessiu, segurament”. Ha reblat que “som al centre i som lloc de pas obligatori, però volem ser no només lloc de pas sinó d’estada”.
Després de remarcar actius de la ciutat, en els camps de la cultura, universitat, indústria o esport, entre altres, ha remarcat com a reptes pendents i als quals “hem de clavar la banya”: el dèficit històric en infraestructures ferroviàries, la millora de l’espai públic i la tasca per oferir oportunitats per a tothom, en habitatge, serveis socials o acollida. També ha remarcat la necessitat de “continuar sent una ciutat cívica, segura i ordenada, diversa i de la qual ens sentim orgullosos”. Per fer-ho possible, ha refermat el lideratge de l’Ajuntament i ha demanat la col·laboració d’entitats, empreses, institucions i ciutadania en general: “Som un equip i tirarem endavant si tots empenyem”.
Mentrestant ha acabat, ha convidat a viure amb intensitat i responsabilitat la Festa Major que viu aquests dies els seus actes principals.
Després del parlament de cloenda de l’alcalde, l’Orfeó Manresà ha entrat al Saló de Sessions per interpretar, sota la direcció de Xavier Pagès Torroja, ‘Ignasi, el viatge’ i ‘Els Segadors’, interpretació que ha posat punt i final a l’acte.