L’Ajuntament de Manresa ha iniciat avui la difusió de dos vídeos tutorials que mostren, pas a pas, com es dansen els balls populars de la Bolangera i del Rossinyol, dues danses col·lectives i participatives que es podran ballar el diumenge de Festa Major, quan es desenvoluparan els actes més tradicionals de la festa manresana.
A banda dels dos vídeos tutorials, també se n’ha fet un tercer que explica l’origen d’aquestes dues danses, i el seu arrelament a la Festa Major de Manresa i també a la Festa de la Llum. Els clips han estat produïts per Gedi Media, per encàrrec de l’Ajuntament de Manresa i de l’Associació Manresa de Festa, i compten amb la col·laboració del BBVA, patrocinador principal de la Festa Major de Manresa.
La Bolangera i el Rossinyol són dues danses que pot ballar tothom. Tenen un origen antic, però n’era tan poca la informació que se’n disposava sobre elles, que pràcticament es van acabar reinventant. Corria el 2009, quan l’Esbart Manresà celebrava el seu centenari i va proposar recuperar el costum de donar l’oportunitat a la ciutadania de ballar danses populars col·lectives i participatives. Així van aparèixer la Bolangera i el Rossinyol. El que es balla primer és el Rossinyol, un ball pla apte per a totes les edats. I després es balla la Bolangera, que destaca pel seu final divertit amb un galop improvisat i molt festiu.
Les coreografies van ser creades pel manresà Joan Manel Miquel, aleshores director artístic de l’Esbart Manresà. El mestre Jesús Ventura en va fer les instrumentacions, que van ser enregistrades per la Cobla Mediterrània, el 2008. A la plaça, és la Cobla Ciutat de Manresa la que interpreta les melodies, seguides per desenes de balladors i balladores que esperen un dels moments més participatius de la Festa Major de Manresa.
*Enllaços als vídeos:
-Vídeo tutorial de la Bolangera, clica aquí
-Vídeo tutorial del Rossinyol, clica aquí
-Vídeo explicatiu de les danses, clica aquí