Del fons del Museu de Manresa s’han digitalitzat un total de vuit obres. S’han escollit algunes de les peces més rellevants de la col·lecció, com l’excepcional lipsanoteca d’alabastre del segle X, procedent de Santa Maria de Lillet o un setrill amb formes zoomorfes decorat amb verd i manganès i procedent de la col·lecció de l’anomenada ceràmica manresana, una ceràmica de luxe del segle XIV. Destaquen també el conjunt de peces digitalitzades procedents del fons barroc del museu, un fons de referència en el context nacional. Entre d’altres, van formar part de la tria dos plafons del Retaule del Roser de l’Església de Sant Pere Màrtir de Manresa, una columna salomònica bellament ornamentada i daurada i un bust d’un sant amb expressió pietosa de la primera meitat del segle XVIII.
La digitalització dels fons duta a terme pel programa Giravolt ofereix infinitat d’usos possibles per a la conservació, la restauració, la recerca i la difusió de la col·lecció del museu.
Giravolt va més enllà de la publicació en línia dels models 3D. És un projecte integral que promociona l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D dins del sector del patrimoni cultural català. Una iniciativa col·laborativa i transversal que aporta un nou format per a la conservació i la divulgació de la cultura.
Gràcies a les noves tècniques, com la fotogrametria, ha permès obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i els avenços tecnològiques dels laserscan, han fet créixer la seva utilització en arquitectura i arqueologia.
Els objectius del projecte Giravolt són: introduir l’ús de la tecnologia 3D dins del sector del patrimoni cultural català; crear un corpus digital a Internet ric i divers que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català; establir els estàndards d’aplicació 3D de referència dins del sector; atraure la mirada internacional cap al patrimoni català; promoure la utilització dels models 3D en l’ensenyament i en les noves propostes artístiques i científiques; liderar el programa d’escaneig digital del sector cultural de Catalunya col·laborant amb les iniciatives existents; impulsar la creació d’un clúster professional d’empreses i institucions de patrimoni i 3D; documentar l’estat actual dels monuments de la Generalitat de Catalunya.
Els models 3D en el sector del patrimoni són extraordinàriament útils en diferents tasques, com per documentació, no hi ha millor mètode per tenir documentat un objecte; per recerca, es pot inspeccionar l’objecte en remot amb tot el seu detall i en tota la seva superfície, canviant si cal la il·luminació per observar el relleu; per conservació, permet detectar i mesurar degradacions, crear reconstruccions, encaixar peces virtualment i crear estudis d’estabilitat i patologies en elements de patrimoni arquitectònic; per educació, es poden programar activitats molt atractives per a l’alumnat i enriquir el coneixement sobre el patrimoni català, per comunicació, es pot compartir a xarxes socials i el retorn és molt alt, per fer més accessible el patrimoni, sigui individualment o col·lectivament, formant exposicions virtuals, o publicant en línia cadascun dels models, per noves narratives, és la base per la realitat augmentada, la realitat virtual i moltes experiències immersives.
És una iniciativa del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que compta amb la implicació de totes les entitats i museus del país encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar.
Més informació:
https://sketchfab.com/giravolt/collections/museu-de-manresa
https://patrimoni.gencat.cat/ca/giravolt
A Catalunya, ja s’han creat més de 100 models 3D, una selecció dels quals es poden consultar en aquesta pàgina: https://sketchfab.com/giravolt
#Giravolt3D