Aquest dijous, 30 de juny, arrenca la IV edició de la Universitat Catalana d’Estiu, que se celebrarà fins al dia 2 de juliol a l’institut Lluís de Peguera, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa i Gest! Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori.
La nova edició, que es va presentar el 13 de juny passat, està impartida per acadèmics, electes locals i experts en gestió del territori que reflexionaran sobre el paper articulador que tenen les ciutats mitjanes amb la resta del territori, des de l’àmbit rural fins al metropolità. Les sessions programades s’han organitzat en quatre blocs temàtics: un per analitzar el marc territorial en general, un altre per abordar els reptes dels pobles, un per a les masies i el territori abandonat i, per últim, un per a les ciutats mitjanes.
L’acte d’inauguració tindrà lloc a les 12 del migdia amb la presència de la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà Pons; de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; amb el president de la Universitat Catalana d’Estiu, Jordi Casassas Ymbert; i el president de Gest!, Josep Sinca Cura.
Les xerrades programades comptaran amb acadèmics com Jordi Franch (UVic-UCC), Jesús Burgueño (Universitat de Lleida), Enric Pujol (UAB i IEC),Rafael de Madariaga (UVic-UCC), Oriol Nel·lo (UAB i IEC) i Josep Oliveras (Universitat Rovira i Virgili). També amb experts com Tomàs Molina (UB) i Marta Lloret (directora de la Fundació Mas i Terra). I amb electes locals com Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages, i Mauro Urrea, president de l'Associació de Micropobles de Catalunya, que en aquest cas tractaran els pobles petits en el dibuix de Catalunya.
A més a més de la programació sobre geografia i ordenació del territori, la UCE Manresa també inclourà altres actes sobre temes d’actualitat o d’interès general. En aquesta edició, destaca la taula rodona sobre ‘Església i societat’, amb la presència de l’abat de Montserrat i l’abadessa de Sant Benet de Montserrat (1 de juliol, 12.30 h). També es tractarà l’actualitat de la guerra a Ucraïna per part de periodistes especialitzats en el conflicte: Lluís Caelles (TV3, Universitat Pompeu Fabra), Cèlia Cernadas (Catalunya Ràdio), Alfons Cabrera (fotoperiodista) i, com a moderador, Marc Marcè (director de Regió7). Serà dijous 30 de juny a les 6 de la tarda.
La clausura es farà el dissabte 2 de juliol, a la una del migdia, amb el vicepresident i conseller de Política Digital i Territori, Jordi Puigneró Ferrer.
Es pot consultar el Programa completen aquest enllaç. Les inscripcions es poden fer a la pàginaweb del Kursaal.
FOTOGRAFIA: Celebracio d'un dels actes de l'UCE l'any passat, a l'Institut Lluís de Peguera