Chus Pato
María Xesus Pato Díaz (Ourense, 1955), més coneguda com a Chus Pato, és una escriptora, acadèmica i activista gallega. Ha sigut habitualment cap de llista de Frente Popular Galega per la província d'Ourense i membre d'agrupacions políticosocials, com Redes Escarlata i literaries, com PEN Clube de Galícia i la Reial Acadèmia Galega. Actualment és professora de secundària.
La seva obra es pot considerar postmoderna, ja que transgredeix els gèneres literaris i va més enllà del concepte tradicional de poesia: utilitza tipus textuals diferents -com la biografia, el diàleg teatral, l'entrevista radiofònica o l'assaig filosòfic- i diverses veus -des de la primera persona de la mateixa autora, fins a la de personatges ficticis o reials-. Algunes de les seves temàtiques més recurrents són reivindicacions ideològiques: el nacionalisme gallec, el marxisme i la consciència de gènere. La seva lírica es caracteritza per una sintaxi sincopada i un cert automatisme. Fa ús també de mites grego-llatins per tal de metaforitzar una realitat més immediata. Pato, en definitiva, utilitza el llenguatge com a eina de creació simbòlica i reflexió crítica.
Moltes de les seves obres han estat traduïdes i editades arreu del món, en desenes d'antologies nacionals i internacionals, amb especial menció a l'àmbit anglosaxaó (Estats Units, Canadà i Irlanda).
Entre d'altres premis, el 2009 va rebre el Premi Nacional de la Crítica Espanyola en modalitat de poesia gallega. Alguns dels seus poemes, com Nación Reixa o Ataque escampe, han sigut musicats.
Chus Pato va apadrinar un arbre de l'espècie Platanus x hispànica durant la seva visita a Manresa el 23 d'octubre de 2021 en el marc dels actes del festival literari Tocats de Lletra.
TOCATS DE LLETRA 2021 - CHUS PATO