Logo Microscopies

Parc de la Sèquia

Per tal de poder superar la dura sequera que patia Manresa a mitjans del segle XIV, les autoritats locals van decidir construir la Sèquia, un canal hidràulic i de regadiu que pogués abastir permanentment la ciutat amb l’aigua del riu Llobregat. Amb un traçat de 26 quilòmetres i amb un desnivell de tan sols 10 metres, té el seu inici a la coneguda “resclosa dels manresans” situada al municipi de Balsareny, i el seu acabament al Parc de l’Agulla, ja dins del terme de Manresa. Al llarg del seu recorregut, la Sèquia supera nombrosos torrents, valls i rieres gràcies a una trentena d’aqüeductes i canalitzacions subterrànies.

D’aquesta mateixa època també en data el camí paral·lel a la Sèquia, que tradicionalment s’havia utilitzat com a via de comunicació per tal de realitzar el necessari manteniment del canal per part dels sequiaires de la Junta de la Sèquia.

Actualment aquest camí s’ha condicionat i adequat per tal de que els visitants que ho desitgin puguin gaudir del seu traçat a peu o amb bicicleta. Tot creuant boscos, horts i conreus, hom pot descobrir la riquesa natural del pla de Bages. A més a més, ben a prop del camí també s’hi poden trobar espais d’alt interès històric, cultural i patrimonial, com ho poden ser l’ermita de Sant Iscle de Bages, el poblat ibèric del Cogulló o el mateix castell de Balsareny. La ruta es pot fer de cap a cap sense massa dificultat, o bé descobrir-lo mitjançant petites o mitjanes passejades amb inici i acabament en el mateix punt. Sis-cents anys després de la seva construcció, i sense perdre la seva funció original com a principal flux d’abastiment d’aigua de Manresa i de molts altres pobles de la comarca, avui també podem gaudir del Parc de la Sèquia d’una manera diferent, gràcies a la important oferta d’oci i d’activitats lúdiques que s’hi desenvolupen.

Les instal·lacions i els espais que configuren el Parc de la Sèquia són: la Sèquia, el Parc de l’Agulla i el Centre de Visitants del Parc de la Sèquia, el Centre de l’Aigua de Can Font i el Museu de la Tècnica de Manresa.


InfoSèquia. Punt d'informació 
Parc de l’Agulla de Manresa
info@parcdelasequia.cat

El Centre de Visitants es troba situat dins del Parc de l’Agulla de Manresa. És un espai d’interpretació que té per objectiu explicar als nostres visitants l’origen i les funcions de la Sèquia, convidant-los a descobrir el Parc i tots aquells recursos turístics i culturals que hi ha en el seu entorn.
La seva funció és la de comunicar tant els valors històrics i patrimonials de la Sèquia, com la riquesa i els valors mediambientals que es troben presents al llarg del seu recorregut.

Horari
De dilluns a divendres - visites concertades
Dissabtes, diumenges i festius: de 10:00 a 14:00 hores.
Durant els mesos d’estiu s’amplia l’horari; cal consultar-lo a la pàgina web.

Centre de l'Aigua de Can Font
Carretera de Santpedor, 175 - 08241 Manresa
info@parcdelasequia.cat

Situat a la històrica masia de Can Font (segle XIV), el Centre de l’Aigua de Can Font és un espai didàctic i d’interpretació de l’aigua que ofereix dues exposicions permanents: una dedicada als usos racional de l’aigua i l’altra al cicle urbà de l’aigua. A l’ermita annexa s’hi troba un espai audiovisual que permet als visitants endinsar-se en el reconeixement dels Sons de l’aigua.

A la masia també hi ha un espai educatiu amb aules, laboratoris i maquetes dedicats a la difusió dels valors i potencialitats de l’aigua encarats als més joves, a més d’un centre de documentació i arxiu històric adreçat a estudiosos i investigadors de temes relacionats amb l’aigua.

Horari
Obert el darrer dissabte de mes, excepte el mes de desembre i amb visites concertades.

Casa de la Culla

Carrer de La Culla s/n - 08241 Manresa

info@parcdelasequia.cat  

La Culla és una masia que data del segle XIII, situada a tocar del camí ral que unia Manresa amb Barcelona. Va arribar a posseir 300 hectàrees de terrenys i camps de conreu, convertint-se en una de les masies més importants de Manresa. L’arribada de la fil·loxera va afectar greument la vinya, un dels seus principals conreus, i a l’entorn de l’any 1950 la masia quedà completament deshabitada. Actualment acull el Camp d’Aprenentatge del Bages, el Consell Regulador de la DO Pla de Bages i les activitats didàctiques del GeoParc. Des del 2016, es un equipament més del Parc de la Sèquia.

S’hi poden concertar visites mitjançant l’adreça de contacte.


Museu de l'Aigua i el Tèxtil de Manresa

Més informació aquí


placeLloc:
Fundació Aigües de Manresa, Junta de la Sèquia. Masia de Can Font. Carretera de Santpedor, 175 - 08241 Manresa
callTelèfon:
(+34) 93 877 22 31
emailCorreu electrònic: