Logo Microscopies

Casa Amigant

La casa Amigant és un imponent casal d’origen medieval que es troba emplaçat al carreró que sorgeix de la confluència entre el carrer Amigant i el carrer de Sant Miquel. Va ser construïda inicialment entre els segles  XIII i XV, i consta de planta baixa i tres pisos. A la façana, la portalada és formada per carreus i dovelles de grans dimensions. A la part superior, s’hi pot veure l’escut dels Amigant, format per dos braços posats en faixa que s’estrenyen les mans, acompanyats de dues estrelles d’or, que simbolitzen l’amistat i la bona ventura. 

 

La família Amigant va esdevenir, al llarg de l’època moderna, una de les nissagues més poderoses de la nostra ciutat. Alguns dels seus membres més il·lustres van aconseguir càrrecs de gran importància en institucions de poder territorial com la Reial Audiència de Catalunya. A la Manresa de principis del segle XVI, hi havia un conjunt de famílies que controlaven l’economia i les institucions locals. La majoria havien prosperat a partir d’activitats artesanals i comercials. Algunes d’elles, havien aconseguit efectuar un gran salt social, i havien aconseguit títols nobiliaris. Alguns membres d’aquestes nissagues, com els Peguera, els Canyelles, els Dalmau, els Ferrer o els Casamitjana també van relacionar-se amb Sant Ignasi. 

 

Quan Sant Ignasi de Loiola arribà a Manresa la primavera de 1522, Pere Amigant, mercader de la ciutat i membre del Consell de la Ciutat era el cap de la família. El matrimoni format per Àngela Seguí i Pere Amigant va establir una gran relació d’amistat amb el futur sant. Aquesta relació es va materialitzar en l’auxili i suport que el matrimoni va prestar a Sant Ignasi durant els seus defalliments i penitències, quan el van acollir en una habitació de la casa que tenien als peus de l’església del Carme. Anys més tard, es transformaria en la capella de Sant Ignasi Malalt