Cosmògraf

Passejada peripatètica

La natura com a simfonia d'experiències: perspectives des de la ciència i la consciència

A càrrec de Jordi Pigem, filòsof

Tot allò vivent és prodigiós. Ens ho mostra la ciència i ens ho confirma la nostra pròpia experiència si parem atenció. La ciència del segle XXI constata que hi ha sensibilitat i algun tipus d’intel·ligència en tota mena d’organismes. Barbara McClintock, en rebre el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l’any 1983, ja va afirmar que en tota cèl·lula hi ha algun tipus de capacitat de sentir (sensing). 

Els més grans pioners de l’ecologia i la biologia (Jakob von Uexküll, Lynn Margulis…) han obert camí cap a una comprensió de la natura centrada en l’experiència. Podem entendre un ecosistema com una simfonia d’experiències. I podem començar a redescobrir el conjunt de la vida a la Terra com una unitat plena de vida i de sentit, enllaçant amb l’experiència d’una Mare Terra o Anima Mundi que han fet els pobles indígenes d’arreu del món i grans autors occidentals (de Plató i Plotí a Humboldt i Schelling).

Es recomana portar calçat còmode.

Col·laboració: Centre de l’Aigua de Can Font, Parc de la Séquia. Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia

Organització: Centre Cultural el Casino, Grup de Professorat de Filosofia de la Catalunya Central i COAC (Demarcació Catalunya Central del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya)

todayDia:
10/11/2024
watch_laterHorari:
11.00 h
placeLloc:
Inici: Av. Universitària – davant de l’UManresa