Passejada peripatètica
La natura com a simfonia d'experiències: perspectives des de la ciència i la consciència
A càrrec de Jordi Pigem, filòsof
Tot allò vivent és prodigiós. Ens ho mostra la ciència i ens ho confirma la nostra pròpia experiència si parem atenció. La ciència del segle XXI constata que hi ha sensibilitat i algun tipus d’intel·ligència en tota mena d’organismes. Barbara McClintock, en rebre el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l’any 1983, ja va afirmar que en tota cèl·lula hi ha algun tipus de capacitat de sentir (sensing).
Els més grans pioners de l’ecologia i la biologia (Jakob von Uexküll, Lynn Margulis…) han obert camí cap a una comprensió de la natura centrada en l’experiència. Podem entendre un ecosistema com una simfonia d’experiències. I podem començar a redescobrir el conjunt de la vida a la Terra com una unitat plena de vida i de sentit, enllaçant amb l’experiència d’una Mare Terra o Anima Mundi que han fet els pobles indígenes d’arreu del món i grans autors occidentals (de Plató i Plotí a Humboldt i Schelling).
Es recomana portar calçat còmode.
Col·laboració: Centre de l’Aigua de Can Font, Parc de la Séquia. Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia
Organització: Centre Cultural el Casino, Grup de Professorat de Filosofia de la Catalunya Central i COAC (Demarcació Catalunya Central del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya)
Podeu visionar la conversa al canal de YouTube de Manresa Cultura o a la pàgina web de Ciutat Àgora.