Cosmògraf

Maria Costa

Maria Costa Ferrer va néixer a Cal Rosal en una família típica berguedana, de pare miner, mare “fabricanta” i avis pagesos. De tots ells va aprendre a entendre i estimar el territori, i a valorar l’entorn i el patrimoni agrari i industrial que ja desapareixia del seu voltant. Titulada en Realització i Producció de ràdio, televisió i espectacles, i després de treballar en diferents empreses del sector, va decidir iniciar L’Escairador, un projecte agroalimentari amb els valors i coneixements dels pares sobre l’antiga professió i productes. Ha desenvolupat la seva iniciativa dins del treball en xarxa, i forma part de diferents associacions i col·lectius per generar complicitats i reforçar el posicionament i la imatge del Berguedà i els seus productors agroalimentaris en concret.

L’Escairador és el primer centre professional d’escairat de cereals de Catalunya. Es tracta d’un antic molí recuperat on se separa la pell o pellofa del gra mateix, un procés imprescindible per convertir els cereals en un aliment apte per al consum, ja que redueix el temps de cocció i en facilita la digestió. L’Escairador treballa amb varietats de cereals tradicionals locals i de proximitat, tots amb un alt valor nutricional i organolèptic, molt diferent a les varietats modificades que ofereixen grans rendiments als camps i que són els majoritàriament cultivats. És un projecte doblement innovador perquè no només recupera un vell ofici sinó que també ha convertit una petita finca agrícola familiar en un projecte agroalimentari sostenible en tots els sentits: econòmicament viable amb un procés de producció respectuós envers l’entorn i en unes instal·lacions energèticament netes i eficients. El projecte ha estat la guanyador del premi PITA 2019 en la modalitat de Jove/a Emprenedor/a Innovador/a per la recuperació de cereals tradicionals i autòctons i de l’antic ofici de l’escairador.

Des del 2023, i després de tres anys de recerca i desenvolupament, l’Escairador ha esdevingut el primer fabricant de pasta artesana sense gluten, del nostre país.

www.escairador.com