Jordi Oliva Llorenç
Neix a Sedó (Segarra) l’any 1965. Doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Màster en Història Comparada, Política i Social per la UAB. Historiador adscrit al Centre d’Història Contemporània de Catalunya, on ha coordinat durant gairebé trenta anys l’estudi sobre el Cost humà de la Guerra Civil a Catalunya. Des de 2019 és assessor científic del Memorial Democràtic pel projecte Cost humà de la Guerra Civil. Professor d’ESO a l’Escola Pia de Terrassa.
Com a historiador, ha centrat els seus estudis en el període de la Guerra Civil de 1936-1939 i de l’exili provocat per aquest conflicte, molt especialment en el terreny de les pèrdues humanes, i en menor importància en el món concentracionari republicà a partir dels exemples dels camps de treball núm. 3 i núm. 4 dels Omells de Na Gaia i de Concabella respectivament, els bombardejos damunt de la Segarra. En el terreny de la memòria, ha promogut la dignificació de la fossa comuna del cementiri de Cervera i un itinerari senyalitzat per espais de memòria de la Guerra Civil a la Segarra. Al costat d’aquests estudis i treballs, cal remarcar la seva aportació, com a comissari, a l’exposició “Josep Benet, en la desfeta i redreç”, la seva participació en l’elaboració dels inventaris del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de Sanaüja, Torà, Ivorra, Torrefeta i Florejacs, i Guissona, publicats per la Fundació Jordi Cases i Llebot, així com en obres centrades en l’estudi del catalanisme, la història del món contemporani, l’Escola Pia de Terrassa, o els espais de memòria de la Línia L-2 a la Segarra.
Ha sigut president de la Fundació Jordi Cases i Llebot entre 1997 i 2013, vocal del Centre Municipal de Cultura de Cervera, membre del Fòrum l’Espitllera, Centre d’Estudis Segarrencs, i Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrancs. Des de 1994 dirigeix el projecte d’Inventari del patrimoni de la Segarra, i membre del consell de redacció de l’Anuari Sikarra des de 2019.