Queralt Solé i Barjau

Queralt Solé i Barjau
Doctora en historia contemporània i professora del Departament d’Història i Arqueologia a la Universitat de Barcelona

És doctora en historia contemporània i professora del Departament d’Història i Arqueologia a la Universitat de Barcelona, on també és secretària acadèmica.

Anteriorment va ser responsable de la Unitat de Fosses Comunes del Memorial Democràtic de Catalunya i actualment és la persona designada per la Universitat de Barcelona al comitè assessor científic del Memorial Democràtic i el gener de 2022 va ser nomenada pel Govern de la Generalitat membre de la Junta de Govern del Memorial Democràtic.

Té publicats diversos llibres, el 2008 “Els morts clandestins. Les fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya 1936-1939)”. Abans ja havia publicat  “A les presons de Franco (2004) i “Catalunya 1939: l’última derrota” (2006). Posteriorment ha publicat dos altres llibres centrats en dues figures que van tenir papers destacats durant la Guerra Civil, tot i que desconeguts pel gran públic,: “El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana”, amb Oriol Dueñas, (2012), o del personatge de Josep Maria Trias Peitx analitzat a partir del seu fons documental, escrit amb Gemma Caballer (2013). El darrer llibre publicat el 2019, divulgatiu, es titula “La Dictadura de Pedra. El Valle de los Caídos, entre un passat negre i un futur incert.”, amb Sílvia Marimon (Ara Llibres).

Com investigadora s’ha especialitzat en el període de la Guerra Civil i el franquisme, en especial en els àmbits de repressió i violència política, així com en l’anàlisi dels vestigis de la guerra i la dictadura que han perdurat fins avui en dia. Ha realitzat contribucions científiques en diverses revistes indexades i ha col·laborat en diversos llibres especialitzats del període citat. Així mateix és editora de dos llibres, “Fosses comunes y simbologia franquista” [2009]  y “Observar les fronteres, veure el món” (2011). L’any 2012 va dirigir i va participar en la investigació i posterior publicació del llibre “Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar”, que ha estat reeditat l’any 2023.  

És Investigadora Principal (IP) del projecte del Ministerio “NECROPOL. Más allá del subtierro: del giro forense a la necropolitica en las exhumaciones de fosas comunes de la guerra civil.” (2021-2024) i va ser IP del Projecte Quadriennal d’arqueologia de la Generalitat de Catalunya “Arqueologia de la guerra civil: el Cinglo Alt, al Pallars Jussà” (2018-2021). 

Participa en congressos nacionals i internacionals, on també ha sigut convidada com a ponent. Realitza docència a Grau i màster i les seves investigacions li van proporcionar la possibilitat de ser professora convidada a la Universitat de Cambridge (UK) durant un mes i a la de Cork (Irlanda) durant cinc mesos. La seva especialització l’ha dotat d’un perfil apte per assessorar respecte aquesta temàtica a nivell professional, sent requerit el seu assessorament per part de la Generalitat de Catalunya, el Parlament Català, l’Audiència Nacional de l’Estat o l’actual govern de l’Estat.

Els darrers anys ha treballat una línia de recerca centrada en la història del Valle de los Caídos, fet que l’ha portat a que l’Estat li encarregui [2021 i 2023] un estudi focalitzat en aquelles persones que sol·liciten l’exhumació dels seus familiars del mausoleu franquista, i ha iniciat una altra línia d’investigació centrada en arqueologia del món contemporani, promovent l’excavació de diversos jaciments de la guerra civil (Corbera d’Ebre, Vilalba dels Arcs, Flix i Gavet de la Conca) o de proto-indústria del segle XIX (Riba-roja d’Ebre). Les seves darreres línies de treball s’estan focalitzant en l’anàlisi de gènere de les fosses exhumades al segle XXI; la violència de gènere durant la guerra civil i la dictadura i l’ús polític de la mort de personalitats i persones anònimes del segle XX.

 

 

 

Vídeos relacionats