Tots els noms propis que han compartit amb nosaltres coneixements i experiències.

Teresa Sebastià

Professora de la Universitat de Lleida i recercadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, em vaig convertir en pionera dels estudis sobre biodiversitat y canvi climàtic a Catalunya després del meu postdoc a Harvard a mitjans dels anys 90. He coordinat el capítol sobre Agricultura als tres primers informes sobre canvi climàtic, com a membre del Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya. El segon informe principalment avançava molts patrons i propostes d’actualitat. També he col·laborat en el Grup d’Expertes i Experts d’Emergència Climàtica de Barcelona. Coordino una xarxa d’infraestructures micrometeorològiques que mesuren l’evolució del CO2 a prats de muntanya pirinencs, la qual ens ha permet comprovar la tendència cap a comportaments mediterranis de la vegetació montana, i una certa persistència de la productivitat a la zona alpina, probablement lligada a la disminució transitòria de restriccions per al creixement. Aquestes infraestructures i d’altres estudis amb el meu grup ECOFUN ens han permès determinar la importància de la gestió ramadera, sobretot el tipus de bestiar, sobre la diversitat florística i els serveis dels prats de muntanya. També, hem comprovat els beneficis de la diversitat sembrada sobre nombrosos béns i serveis ecosistèmics: increment de la producció de farratge de qualitat, conservació de la fertilitat del sòl, regulació dels gasos d’efecte hivernacle, augment de la resiliència, persistència i estabilitat dels serveis ecosistèmics. Darrerament estem analitzant el comportament dels ecosistemes alpins davant del canvi climàtic a les muntanyes ibèriques.

east
Toni Massanés

És gastrònom, i s’ha dedicat sobretot a la docència, l’escriptura i la recerca. Ha viatjat per conèixer -de la ma d’experts, productors, artesans, cuineres i cuiners- les cultures alimentaries més prestigioses del món.

Ha escrit, dirigit i participat en llibres, estudis, plans estratègics, webs i guies sobre alimentació, restaurants, productes de la terra, salut, patrimoni gastronòmic i cuina històrica. Va dissenyar i dirigir el Corpus de la Cuina Catalana i l’enciclopèdia La Nostra Cuina. També ha comissariat exposicions nacionals i internacionals, i ha participat en documentals i programes televisius.

Actualment escriu al COMER de La Vanguardia i a la revista CUINA, parla a Un restaurant Caníbal a Berlín de Catalunya Ràdio i surt al Planta Baixa de TV3.

Ha rebut els reconeixements més prestigiosos per la seva tasca, entre els quals el Premi Ciutat de Barcelona, el Juan Mari Arzak de Gastronomía y Medios de Comunicación, i recentment el Premi Especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició 2024. També ha estat escollit com un del 35 principals comunicadors gastronòmics d’Espanya i també a la llista de les 50 persones més creatives de la Gastronomia.

Des del 2003 és el director general d’Alícia (Alimentació i Ciència), el primer centre d’I+D gastronòmic integrat per un equip multidisciplinari, amb rigor científic i compromís social del món, amb l’objectiu que tothom mengi millor. Des de fa més de 20 anys, Alícia desenvolupa i transfereix coneixement rigorós i pràctic per prevenir, ajudar a guarir o acompanyar més de 60 malalties, situacions o col·lectius diferents, essent actualment el màxim referent internacional en medicina culinària. També desenvolupa projectes per donar suport als productors alimentaris i als territoris rurals, les col·lectivitats, la restauració i el turisme sostenible, innova amb la indústria i investiga el patrimoni alimentari de la mà d'historiadors i arqueòlegs.

east
west 38 de 40 east