FLORA DEL BAGES. L'herbari de Pius Font i Quer
Pius Font i Quer (Lleida, 1888 - Barcelona, 1964) és un dels botànics catalans més importants del segle XX. La seva aportació científica ha estat fonamental per al coneixement de plantes i bolets a Catalunya i a altres indrets d’Espanya i al Marroc. Fou impulsor de la creació de l’Institut Botànic de Barcelona, una infraestructura científica necessària per a posar la botànica catalana a un nivell europeu de primera línia. En la seva tasca docent fou un renovador de la forma d'ensenyar a la universitat introduint l’experimentació i l’observació directa de la natura.
Entre el 1909 i el 1912 va elaborar un herbari que recull més de la meitat de les espècies de flora vascular del Bages. L'herbari consta de 10 arxivadors organitzats en carpetes i subcarpetes que contenen 628 mostres corresponents a 618 espècies de plantes, assecades i amb etiqueta que n’indica la identitat botànica i la data i la localitat del Bages on va ser recol·lectada. Aquest herbari és la base de la seva obra Ensayo fitotopográfico de Bages, que va presentar com a tesi doctoral a la facultat de Farmàcia de la Universitat de Madrid l’any 1911 i es va publicar a Maó el 1914.
Pius Font i Quer fou nomenat fill adoptiu de la ciutat de Manresa per acord unànime del consistori municipal l’any 1914.
El Centre Excursionista del Bages, propietari de l’herbari “Flora del Bages” des d’aquell any per donació del mateix Pius Font i Quer, i després d’haver-lo custodiat tot aquest temps, enguany l’ha cedit en comodat a l’Ajuntament de Manresa per tal que sigui dipositat al Centre de Documentació de la Biodiversitat Vegetal de la Universitat de Barcelona, institució que en garantirà la preservació, l’estudi i la difusió.
La descripció i inventari del conjunt objecte de la cessió han estat realitzats per membres de l’ICHN del Bages i es poden consultar a https://herbarifontiquer.cat/
L’exposició compta amb els plafons realitzats per l’Institut Pius Font i Quer de Manresa l’any 2014, en la commemoració del 50è aniversari de la mort de l’il·lustre botànic i del centenari del seu nomenament com a fill adoptiu de la ciutat, amb les aportacions de Magda Llurba i Eduard Llorente en el contingut dels plafons i de Josep Morral en el seu disseny gràfic.
L’ART OBSERVA LA FLORA
Més enllà de l’interès científic i de la necessitat de reproduir la realitat per al seu estudi, l’observació de la natura és una font constant d’inspiració en la creació artística. En aquesta exposició s’incorporen diferents formes de representar la flora del Bages a través de l’art: Alèxia Lleonart, professora de l’Escola d’Art de Manresa, ha seleccionat una mostra d’obres pròpies i dels alumnes realitzades amb diferents tècniques fotosensibles i de gravat i estampació utilitzades per a reproduir flors i plantes; Xell Campos, il·lustradora científica botànica, aporta els seus apunts i estudis del natural a grafit i il·lustracions a tinta i aquarel·la; Fotoart des de la càmera fotogràfica proporciona una representació realista de les plantes en la forma més autèntica per ressaltar les seves característiques úniques i identificatives.
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Dijous 17 d'octubre a les 19 h
Presentació de l’exposició i conferència “L’herbari de la flora del Bages de Pius Font i Quer (1909-1912) conservat al Centre Excursionista del Bages”, a càrrec de Florenci Vallès i Jordi Badia, de la delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural
Al Centre Cultural el Casino
Dissabte 19 d’octubre a les 9:00 h
Excursió matinal d’observació botànica per l’Anella Verda de Manresa, a càrrec de Florenci Vallès i Jordi Badia, de la delegació del Bages de la Institució Catalana d’Història Natural.
Inici: Bosc del Suanya, coordenades 41.7212, 1.7896, a tocar del pont de la riera de Rajadell. Recorregut de 6 km aprox. Podrem veure el bosc de la font de l’Arrel i el bosc d’aurons del Balç del Suanya a més de diversos arbres notables, entre els quals destaquen un gran freixe de fulla petita i pins pinyers de gran alçada.
Final al mateix lloc de l’inici a les 13.30 aproximadament
Cal inscripció prèvia a ichnbages@gmail.com S’ha de fer constar el nom, els dos cognoms i el número de document d’identitat per complir el tràmit de l’assegurança.
Dilluns 21 d’octubre a les de 16 h
Acte de recepció de l’Herbari “Flora del Bages” de Pius Font i Quer per part del Centre de Documentació de la Biodiversitat Vegetal del CRAI de la Universitat de Barcelona.
A l’Aula magna de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (plaça Universitat, Barcelona).