PIONERES
Les arrels femenines en l’art manresà
D’ençà dels inicis del segle XX, l’activitat de les dones en l’àmbit artístic ha esdevingut una realitat cada cop més palesa i fructífera arreu de Catalunya i, particularment, en el cas de Manresa. Freqüentant escoles i acadèmies, participant de la vida cultural a la ciutat o des de la intimitat de la seva llar, diferents generacions de creadores han contribuït a enriquir l’univers artístic manresà, eixamplant-ne els horitzons i multiplicant les seves perspectives.
L’arribada de la modernitat artística a la capital del Bages va eclosionar amb l’inici de la Segona República Espanyola. Els nous aires republicans van suposar un estímul per a la creativitat: van inaugurar-se galeries i sales d’exposicions, van proliferar les mostres d’art, van crear-se certàmens i agrupacions d’artistes i van multiplicar-se els tallers i les petites acadèmies privades. Tot plegat va contribuir a avivar el caliu cultural del municipi, on les dones serien cridades a jugar un paper cabdal. Aquest dinamisme artístic femení, malgrat els estralls de la Guerra Civil i el posterior context de la dictadura franquista, no va decaure en el temps.
L’exposició PIONERES pretén rescabalar la memòria d’aquelles dones que van contribuir a renovar el panorama artístic manresà i, en determinats casos, van gaudir d’una àmplia projecció a diferents indrets del país. A partir d’un itinerari estructurat en vuit blocs temàtics, la mostra reuneix més d’un centenar d’obres i una abundant documentació corresponents a l’activitat d’una cinquantena d’artistes nascudes entre les darreres dècades del segle XIX i les primeres del segle XX, totes elles vinculades amb la capital del Bages, ja sigui per naixença o bé per activitat artística. L'exposició reuneix pintures, escultures, dibuixos, gravats, fotografies, il·lustracions, tapissos, pintura sobre roba, puntes, ceràmica, poemes, joies, vidre, forja, així com referències testimonials d’aquelles artistes que no ha estat possible localitzar obra. Un corpus d’allò més variat provinent de col·leccions de diferents indrets de la geografia espanyola.
L’exposició, promoguda per la regidoria de cultura de l’Ajuntament Manresa, ha estat fruit d’un procés de recerca endegat pel col·lectiu GREHVAT.0. Un treball que ha comprès la investigació de fonts artístiques i documentals, així com un extens treball de camp per tal de testimoniar les petjades de més d’una vuitantena de dones artistes. Els blocs temàtics i els codis QR recullen de forma sintètica l’essència de la recerca realitzada per aquesta mostra, a l’espera d’ampliar-ne el seu abast en una propera publicació.
PROJECTE DE RECERCA “PIONERES”
“Pioneres” neix com un projecte de recerca que té com a objectiu posar en valor l’activitat de les dones artistes a Manresa als i durant la primera meitat del segle XX. Una iniciativa que comprèn tres fases successives: investigació i processament de la informació, divulgació de la recerca per mitjà d’un projecte expositiu i, finalment, publicació monogràfica que reculli els resultats finals de la investigació.
La fase de recerca s'ha centrat en un buidatge de les fonts documentals relatives a l’activitat artística de la primera meitat del segle XX: diaris, revistes, catàlegs, butlletins i material gràfic, entre d’altres. Així mateix, també ha comprès la localització i catalogació d’obres artístiques en col·leccions privades a través d’un ampli treball de camp amb entrevistes a artistes o persones que podien aportar algun tipus de testimoniatge (una seixantena), a més de l’inventariat de l’obra conservada als arxius i museus comarcals.
La fase del comissariat expositiu ha implicat el processament del conjunt d’informació i obra recollida per tal de poder elaborar i planificar els continguts de l’exposició. Una mostra que ha de permetre exhibir un recull significatiu d’obres i fonts primàries amb l’acompanyament d’un discurs didàctic que permeti il·lustrar els fruïts de les investigacions realitzades.
Finalment, la darrera part del projecte consistirà en la publicació d’un catàleg-diccionari contextualitzat que reculli de forma sintètica la informació bàsica sobre les dones artistes actives o oriündes de Manresa, nascudas abans de la fi de la Guerra Civil Espanyola.
El grup de recerca GREHVAT.0 està integrat per:
- Alba Quirós
- Roger Alsina
- Laia Alsina
- Marta Puig
- Stefania Baiasu
- Douaa Dannoun
- Sonia Fernández
- Ovidi Cobacho (coordinador)
ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
VISITES COMENTADES A L'EXPOSICIÓ
A càrrec dels investigadors de GREHVAT.0:
Divendres 13 de setembre, a les 19 h.
Divendres 27 de setembre, a les 19 h. Visita adaptada al llenguatge de signes.
Divendres 11 d’octubre, a les 19 h.
Divendres 25 d’octubre, a les 19 h.
Reserva prèvia al 93 872 01 71 o a centrecultural@ajmanresa.cat
CICLE DE CONFERÈNCIES PARLEM D’ART:
Les dones artistes a les exposicions manresanes entre els anys 1930-1960
A càrrec d’Alba Quirós, membre del col·lectiu GREHVAT.0.
Dimecres 18 de setembre a les 19 h.
Les artistes de l’Impressionisme francès
A càrrec d’Isabel Coll, doctora en Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.
Dijous 26 de setembre a les 19 h.
Les pintores catalanes al tombant dels segles XIX i XX
A càrrec d’Isabel Coll, doctora en Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.
Dijous 3 d’octubre a les 19 h.